Z mąki i 3 l wody przygotowujemy zakwas. Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce. Grzyby namaczamy w 0,5 l wodzy i po ok. Godzinie grzyby gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby kroimy w paski i z powrotem wkładamy do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i zalewamy litrem wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i gotujemy ok. 45 min. Wywar przecedzamy i dodajemy do wywaru z grzybami. Wlewamy ok. 0,5 l zakwasu, dodajemy posiekaną cebulę, przesmażoną z pokrojonym w kostkę boczkiem. Żur doprawiamy śmietaną, rozgniecionym i roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Mięsne