Przepis na Żurek regionalny

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
881
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Składniki

Jak zrobić Żurek regionalny?

Z mąki i 3 l wody przygotowujemy zakwas. Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce. Grzyby namaczamy w 0,5 l wodzy i po ok. Godzinie grzyby gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby kroimy w paski i z powrotem wkładamy do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i zalewamy litrem wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i gotujemy ok. 45 min. Wywar przecedzamy i dodajemy do wywaru z grzybami. Wlewamy ok. 0,5 l zakwasu, dodajemy posiekaną cebulę, przesmażoną z pokrojonym w kostkę boczkiem. Żur doprawiamy śmietaną, rozgniecionym i roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem.

Podobne przepisy

Żurek na prawdziwym zakwasie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: Lukrecja

Kategoria: Zupy

Biały barszczyk chrzanowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-25

Dodany przez: monika4

Kategoria: Zupy

Zupka pieczarkowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-18

Dodany przez: Pola

Kategoria: Zupy

Zupa cebulowa na winie z roladą ustrzycką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Zupy

Zupa dyniowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-15

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Zupy

Pulpeciki w sosie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: santalucia

Kategoria: Mięsne