Przygotowujemy 1 litr przegotowanej letniej wody. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do szklanego słoika, dodajemy część wody tak by powstała papka. Dokładnie mieszamy. Następnie rozrabiamy z resztą wody. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce – ok. 20 stopni C – na 6 dni do zakiszenia. Po tym czasie zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Wlewamy ok. 0, 5 l zakwasu i mieszając zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do żuru i ponownie zagotowujemy. Kromki czerstwego chleba nacieramy ze wszystkich stron ząbkami czosnku, kroimy w kostkę, rozsypujemy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 5 min na rumiano w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni c. Przygotowaną zupę rozlewamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy pokruszopny twaróg, posypujemy posiekanym koperkiem i porcją grzanek.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy