Przepis na Żur sandomierski mnichów

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
875
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Składniki

Jak zrobić Żur sandomierski mnichów?

Grzyby umyj i namocz w 1/2 l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki i z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litem wody, gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez około 45 minut. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybami. Wlej 1/2 litra zakwasu, zagotuj. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Przesmaż razem, wrzuć do żuru. Dopraw śmietaną, roztartym z solą czosnkiem, dodaj do smaku pieprz i majeranek. Podawaj żur w wydrążonych chlebkach.

Podobne przepisy

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-11

Dodany przez: Fenek

Kategoria: Zupy

Szybka zupa jarzynowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-05

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Zupy

Zupa ogórkowa na mięsie z ziemniakami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-20

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Zupy

Wywar na żeberkach

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: robbo

Kategoria: Zupy

Zupa mleczna z grzankami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Zupy

Chłodnik z ogórka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Zupy