Zdjąć filety z dorsza, usunąć skórę i kręgosłup, rybę pokrajać na małe kawałki. Przygotować wywar, zalewając kręgosłup i skórę wodą (1, 5 l), dodając całą cebulę, liść laurowy, sól i pieprz; gotować 20 min. ; przecedzić. Słoninę drobno pokrajać, stopić i dodać 2 posiekane cebule, przesmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia. Rozprowadzić mąkę wystudzonym wywarem, wlać do przesmażonej cebuli, dodając obrane i pokrajane w kostkę ziemniaki. Po 15 min. Gotowania dodać kawałki dorsza i gotować ok. 20 min. Na małym ogniu. Wlać mleko i zagotować, przyprawiając ewentualnie zupę solą do smaku. Podawać bardzo ciepłą.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy