Do garnka wlać wodę włożyć dobrze umytą i podzieloną na małe kawałki kość. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i postawić garnek na ogniu. Jak się zagotuje to solimy.
Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kości, dodać obraną, pokrojoną na małe kawałki marchew i gotować do miękkości, potem dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy potarte buraczki na dużych (ja mam już gotowe, przyprawione w słoikach, tylko otworzyć i dodatek do obiadu gotowy). Przyprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i chwilę podgrzewamy zupę na małym ogniu, (ważne, aby nie gotować za długo, bo wtedy zupa straci kolor).
Jak tylko zupa zacznie się lekko gotować, to wlać zaprawę z mleka i mąki, szybko wymieszać, poczekać, aż się mocno podgrzeje. Na sam koniec dodać opłukaną fasolę konserwową, wymieszać i gotowe. Mięsko obrać z kości i dodać do zupy.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy