Przepis na Ziemniaki po berneńsku

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1684
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Składniki

Jak zrobić Ziemniaki po berneńsku?

Ziemniaki ugotować w łupinach w słonej wodzie, a potem obrać i utrzeć na tarce. 50 g masła stopić w rondlu i przysmażyć na nim pokrajane w kostkę boczek oraz cebulę. Dodać do tego gotowe ziemniaki i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Naczynie, najlepiej żaroodporne, wysmarować resztą masła i przełożyć do niego masę ziemniaczaną. Piec ok. 30 min. w piekarniku zakryte. Ostatnie 5 min. piec odkryte.

Podobne przepisy

Barszcz zabielany z fasolą i mięsem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-02-02

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Warzywa

Cukrowa cebulka duszona po prowansalsku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Warzywa

Makaron ze szpinakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: zeebra

Kategoria: Warzywa

Warzywna mieszanka z kotletami sojowymi

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Jarskie

Marchew na słodko

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-25

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki zasmażane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Warzywa