Dawno nie piekłam żadnego chleba więc czas najwyższy było nadrobić zaległości. Mój wybór padł tym razem na chleb warzywny, wytrawny bo z suszonymi pomidorami. Przepis z książeczki „Szybko i smacznie. Chleby i chlebki” w tłumaczeniu Joanny Borysiak. Chleb jest lekko wilgotny, o konsystencji babki, dla osób lubiących wytrawne wypieki jest idealny. Mi smakował z białym serkiem i szczypiorkiem
W misce utrzeć na jednolitą masę oliwę, cukier, jajka, czosnek i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, następnie dodać ser, dymkę, natkę, pieprz, zioła i pomidory. Przelać masę maślankową do miski z mąką i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki, wierzch wygładzić mokrą łyżką. Piec w temperaturze 180st przez 50min. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem (można dodatkowo ziołami). Wyjąć z formy gdy ostygnie.
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa