Wiosenna zupa
Tradycyjnie prawie jak w każdą niedzielę ugotowałam rosół na korpusie kurczaka i warzywach. Odlałam z niego 1, 5 litra i wykorzystałam do tej zupy. Seler naciowy pokroiłam w plasterki, por w talarki, ziemniaki w kostkę.
Do rosołu wrzuciłam ziemniaki, seler, pora, zioła i gotowałam razem 15 minut (jeśli mamy surową marchewkę to też dodajemy), po tym czasie dodałam fasolkę zieloną, makaron i gotowałam aż makaron będzie al dente. Doprawiłam solą i pieprzem, dorzuciłam pokrojoną w kostkę marchewkę.
Dodałam pesto i jeszcze 5 minut razem na małym ogniu podgotowałam. Na patelni wrzuciłam pokrojony w kostkę boczek, usmażyłam na rumiano. Zupę wyłożyłam do miseczek, wierzch posypałam skwarkami boczku
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy