Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i odstawić.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
pomidory przełożyć do rondla, dodać koncentrat, doprawić do smaku przyprawami i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Przygotowanie sosu jogurtowego:
jogurt, serek, jajka delikatnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować al’dente, odcedzić i wymieszać z masłem.
Sos pomidorowy wylać na dno naczynia do zapiekania, potem rozłożyć ugotowany makaron. Na makaron wylać większość sosu jogurtowego (zostawić trochę do polania cukinii).
Na wierzchu ułożyć podłużne plastry cukinii i polać resztą sosu, który został. Na samą górę ułożyć mozzarellę pokrojona w plasterki. Zapiekankę zapiec w 200 stopniach przez ok. pół godziny.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie