Waniliowe pierogi leniwe to pyszne, słodkie, aromatyczne danie. Przez dodatek cukru waniliowego i budyniu smakują zupełnie inaczej niż klasyczne pierogi leniwe. Polecam szczególnie dzieciom, nawet niejadki wsuwają je z apetytem 🙂
Twaróg rozgniatam widelcem, na tarce ścieram ziemniaki. Mieszam twaróg z ziemniakami, dodaje jajko, make wymieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Zagniatam zwarte ciasto i schładzam (20 minut). Następnie formuję wałek, szerokości 2 cm i lekko spłaszczam. Kroję na pierogi o szerokości 1,5 cm.
W dużym garnku gotuje wodę, solę i na wrzątek wrzucam leniwe pierogi. Gotuje 2 minuty od wypłynięcia. Wykładam na talerz i polewam migdałową bułką tartą.
Na patelni rozpuszczam masło. Miksuję migdały na proszek. Mieszam migdały z bułką i cynamonem. Wsypuje na masło i jak się chwile podsmaży wykładam na ugotowane leniwe pierogi.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie