Smaczne drożdżowe bułeczki z aro9matycznym dodatkiem z jabłek
Receptura została dodana w dniu: 11.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2377 osób!
Smacznego!
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka i ubić na biało mikserem, dodać sól, cukier i dalej ubijać, dodać roztopioną kasia, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Przygotowane jabłka łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodajemy bułkę tartą, która zatrzyma w sobie sok z jabłek. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy z dodatkiem mąki, wałkujemy na grubość 6 – 8 mm i wykrawamy ostrym nożem kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę jabłek. Jeden z rogów ciasta bierzemy w 2 palce i przeciągamy go do przeciwległego rogu, tworząc trójkąty i dociskamy lekko dwa powstałe brzegi. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką – ale niekoniecznie. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni c piekarnika i pieczemy ok. 25 – 30 minut na ciemnozłoty kolor. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posypujemy cukrem. Temperatura piekarnika : temperatura piekarnika: 190oc
czas pieczenia: ok. 30 minut
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery