Przepis na Tort porzeczkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1015
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

masa

  • cukier 20 dag
  • porzeczki czarne 1 szklanka
  • kremówka 500 ml
  • żelatyna 1 łyżka

Akcesoria

  • miseczka
  • tortownica
  • mikser
  • garnek
  • łyżka

Jak zrobić Tort porzeczkowy?

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić. Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

Podobne przepisy

Smażone wiórki kokosowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-20

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Przepyszne muffinki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-05

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Słodki „Salceson”

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-03

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Pierniczki miodowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Muffinki z bananami i czekoladą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z rabarbarem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-07

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Ciasta