Przepis została dodana w dniu: 26.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2344 osób!
Na zdrowie!
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Żółtka z połową cukru pudru, otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody ubić na gęstą puszysta masę. Białka z resztą cukru pudru ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Dodać oczyszczony mak wymieszany z mąką i wszystko razem połączyć. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu ostudzić. Ciasto przekroić na 3 krążki. Migdały uprażyć. Śmietanę ubić z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową ubitej śmietany przełożyć krążki tortu. Krążki złożyć ze sobą, pozostałą śmietaną posmarować brzegi i wierzch tortu, a następnie posypać płatkami migdałowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta