Ciasto kruche: mąkę szybko zagnieść z jednym jajkiem i startym na wiórki zimnym masłem. Przyprawić solą i cukrem. Rozwałkować na okrągły placek, przenieść do natłuszczonej i posypanej mąką formy na tartę.
Podnieść brzegi ciasta i docisnąć je do boków formy. Spód ciasta kilka razy nakłuć widelcem. Wstawić na 45 min. Do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, ugotować (10 min) w osolonej wodzie. Przełożyć na sitko i osączyć.
Utrzeć mikserem gęstą śmietanę z kremówką i pozostałymi jajkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z suszonymi ziołami. Schłodzony spód ciasta. Posypać tartą bułką.
Ułożyć na nim marchewki, polać śmietaną i jajkami. Zapiekać 45-50 min w temp. 175 st. C. Gotową tartę posypać szczypiorkiem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta