Przepis na Szparagi zapiekane

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2982
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

To przepis na szparagi po francusku, a jakby formę wyłożyć kruchym ciastem lub ciastem francuskim to będziemy mieć doskonałą tartę ze szparagami.

Składniki

  • szparagi 0,5 kg
  • cukier 1 łyżeczka
  • ser żółty 10 dag
  • masło 3 łyżki
  • śmietanka kremówka 0,5 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • gałka muszkatołowa utarta 3 szczypty
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Szparagi zapiekane?

Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki i obrać z włókien. Przełożyć do garnka i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie odsączyć, ułożyć w formie do zapiekania, posypać połową utartego żółtego sera, posypać kawałeczkami masła. Śmietankę wymieszać z jajkami, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zalać szparagi. Na wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać 15 minut.

Podobne przepisy

Burak ziemniak truskawka – obiadek dla dziecka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-17

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Warzywa

Marchewka na krótko

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-22

Dodany przez: malinka

Kategoria: Warzywa

Mrożony brokuł

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-05

Dodany przez: mati

Kategoria: Warzywa

Marchew na słodko

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-25

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Warzywa

Mus z brokuła

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-14

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Warzywa

Cebula smażona w panierunku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-21

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Warzywa