Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinkę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nakłuć ciasto widelcem. Piec na jasnozłoty kolor w temp 180 stopni. Nadzienie; jabłka obrać, pokroić, włożyć do garnuszka, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować aż się rozpadną. Dodać osączone rodzynki, cukier i cukier waniliowy. Krem: do garnuszka wlać szklankę mleka, dodać masło i połowę cukru, zagotować. W kubeczku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i mieszając wlać je do wrzącego mleka, zagotować. Zdjąć budyń z ognia i zaciągnąć żółtkami utartymi z resztą cukru. Ostudzić. Na placek wyłożyć najpierw jabłka a potem krem budyniowy. Schłodzić w lodówce.
Ile porcji: 20
Czas przyrządzenia: 120 min.
Data dodania: 2022-09-17
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta