Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, białka odstawiamy w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodajemy cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiamy ciasto dodając po jednym żółtku. Ciasto dzielimy na trzy części – jedną część wkładamy do lodówki. Pozostałe dwie części rozwałkowujemy i wykładamy nimi formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy sok. Masę jabłkową rozkładamy na cieście. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę przekładamy delikatnie na jabłka. Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch masy białkowej. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni c piekarnika i pieczemy ok 60 min.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta