Przepis na Szarlotka z budyniem

Dodano przez:
Ile porcji:
15
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
75 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
991
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

masa

Jak zrobić Szarlotka z budyniem?

Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, białka odstawiamy w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodajemy cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiamy ciasto dodając po jednym żółtku. Ciasto dzielimy na trzy części – jedną część wkładamy do lodówki. Pozostałe dwie części rozwałkowujemy i wykładamy nimi formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy sok. Masę jabłkową rozkładamy na cieście. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę przekładamy delikatnie na jabłka. Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch masy białkowej. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni c piekarnika i pieczemy ok 60 min.

Podobne przepisy

Szarlotka z żurawiną suszoną

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Góralka niskopienna z owocami i kremem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Czekoladowa pavlova

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 115 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Makowiec-Topielec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Sernik „szybki”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Makowiec na ucieranym spodzie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 110 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta