Obieramy jabłka, kroimy na kawałki, podsmażamy na patelni z szklanką cukru, łyżeczką cukru waniliowego i cynamonu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i kostkę masła. Siekamy nożem. Dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wykładamy jabłka. Z trzech białek ubijamy pianę do której dodajemy ćwierć szklanki cukru ciągle ubijając. Pianę wylewamy na jabłka i wierzch przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy formę z ciastem. Pieczemy przez 60 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta