Przepis na Świderki

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
920
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • drożdze 1 kostka
  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 2 łyżeczki
  • żółtko 2 sztuki
  • całe jajko 1 sztuka
  • mąka 300 g
  • sól szczypta
  • masło 30 g
  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa ciemna 5 łyżek
  • polewa czekoladowa biała 5 łyżek

Akcesoria

  • miska,,łyżka,blacha

Jak zrobić Świderki?

Przygotować rozczyn. Do mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą do oddzielnej miski. Wlać do mąki wyrośnięty rozczyn i jajka i wymieszać. Masło rozpuścić i ostudzić. Przelać do ciasta i bardzo dobrze wyrobić. Pozostawić na ok godzinkę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na kawałeczki i zrobić warkoczyki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić podrośnięte świderki i odpiec po obu stronach. Po odpieczeniu świderki polać białą polewą oraz ciemną polewą.

Podobne przepisy

Śmietanowiec z owocami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Piernik czekoladowy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-30

Dodany przez: Trishelle

Kategoria: Ciasta

Kruche ciasteczka świąteczne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Tort cytrynowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Sernik wyśmienity

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-31

Dodany przez: daba_007

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec na biszkopcie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta