Kiedyś, gdy byłam na zakupach… wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy. Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu). Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: – na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm. Rozwałkowane – przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie. Wierzch szarlotki ozdabiamy „kratką” zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy – wcześniej do 180 stopni c i wstawiamy „naszą” szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta