Przepis na Sos porzeczkowy do jajek i wędlin

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1054
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • dżem z czerwonej porzeczki 1 szklanka
  • dżem z czarnej porzeczki 0,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • świeżo starty chrzan 1 łyżka
  • ostra mielona papryka 1 łyżeczka płaska
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Sos porzeczkowy do jajek i wędlin?

Jeśli dżemy mają dużo pesteczek przecieramy je przez sito. Następnie miksujemy porcjami dodając koncentrat pomidorowy, oliwę, musztardę chrzan. Na koniec doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotowy sos chłodzimy w lodówce. Do sosu możemy użyć świeżych owoców ale wtedy bierzemy po pół szklanki więcej i owoce przecieramy przez sito.

Podobne przepisy

Sos pieczeniowy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-25

Dodany przez: malinka

Kategoria: Sosy

Koperkowy sos

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-11-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy

Sos do dań mięsnych

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-02

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Sosy

Ziołowy sos z filetem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Sosy

Sosik czosnkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: logmw

Kategoria: Sosy

Sos majerankowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: Junior

Kategoria: Sosy