Przepis na Sos beszamelowy czosnkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
7985
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Sos beszamelowy, inaczej zwany białym jest jednym z najbardziej znanych sosów francuskich. Tak właściwie to zasmażana mąka z masłem, przyprawami i mlekiem.

Sos beszamelowy czosnkowy to pikantniejsza wersja oryginału z czosnkową nutą, doskonale sprawdzająca się jako dodatek do makaronów, warzyw, mięsa czy ryb.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Sos beszamelowy czosnkowy?

W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy ale tak by nie zrumienić sosu. Ciągle mieszając powoli wlewamy mleko. Następnie dodajemy bulion i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Sos (dip) czosnkowy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Sosy

Sosik czosnkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: logmw

Kategoria: Sosy

Sos Jogurtowy

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-12

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Sosy

Ziołowy sos z filetem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Sosy

Sos winegret – podstawowy – 2

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-12

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy

Wątróbka z papryką w śmietanowym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-14

Dodany przez: malina

Kategoria: Sosy