Przepis na Sos pomidorowo-czosnkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2963
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Zdjęcia

Składniki

  • pomidory 1 kg
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • olej 5 łyżek
  • bazylia 2 gałązki
  • estragon 2 gałązki
  • wino białe wytrawne 1/2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Jak zrobić Sos pomidorowo-czosnkowy?

Pomidory umyć, pociąć w ćwiartki, gotować, by odparowała z tego połowa. Następnie przetrzeć przez sito. Bazylię i estragon opłukać, osączyć i drobno posiekać. Czosnek obrać przepuścić przez praskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni i lekko zarumienić cebulę z czosnkiem, dodać bazylię i estragon, doprawić winem. Gotować jeszcze kilka minut, połączyć z przetartymi pomidorami, dokładnie wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem do smaku.

Podobne przepisy

Sos a’la tatarski

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-02

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy

Sos ziołowo-czosnkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Sosy

Zasmażka do pierogów z kapustą i grzybami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Sosy

Sos czosnkowy do sałatek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Sosy

Sos ciemny

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Sosy

Sos romanesco

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska