Sos podajemy do jajek, ryby i zapiekanek.
W rondlu rozpuszczamy 3 dag masła i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę, następnie rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i gotujemy ciągle mieszając przez 7 minut. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i blanszujemy je we wrzątku. Następnie hartujemy zimną wodą i osuszamy. W międzyczasie w drugim rondelku rozpuszczamy 5 dag masła, dodajemy warzywa i podsmażamy przez 3 minuty. Do sosu z mąki, mleka i masła dodajemy warzywa i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkiem i dodajemy do sosu. Gdy zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy