Przepis na Sos Ecossaise

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
891
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Sos podajemy do jajek, ryby i zapiekanek.

Składniki

  • mąka 3 dag
  • mleko 1/2 litra
  • marchewka 6 dag
  • seler naciowy 5 dag
  • zielona fasola szparagowa 6 dag
  • cebula 5 dag
  • kremówka 50 ml
  • żółtko 1 sztuka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • masło 8 dag
  • posiekany koperek 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Sos Ecossaise?

W rondlu rozpuszczamy 3 dag masła i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę, następnie rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i gotujemy ciągle mieszając przez 7 minut. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i blanszujemy je we wrzątku. Następnie hartujemy zimną wodą i osuszamy. W międzyczasie w drugim rondelku rozpuszczamy 5 dag masła, dodajemy warzywa i podsmażamy przez 3 minuty. Do sosu z mąki, mleka i masła dodajemy warzywa i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkiem i dodajemy do sosu. Gdy zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.

Podobne przepisy

Sos do sałatki warzywnej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy

Pikantny sos borówkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Prosty sos do sałatek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Sosy

Rosół z mlekiem kokosowym i chińskim makaronem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-13

Dodany przez: zeebra

Kategoria: Sosy

Sos vinegrette

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Sosy

Sos czosnkowo-paprykowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-11-10

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy