Przepis na Sos bolognese

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2302
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Sos bolognese?

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej marchewkę, cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez około 10 minut co jakiś czas mieszając i rozdrabniając mięso na mniejsze kawałeczki. Dodać przecier pomidorowy a po jakimś czasie pomidory z puszki (można je przetrzeć przez sitko). Na koniec doprawić przyprawami i smażyć jeszcze przez kilka minut. Sos nadaje się idealnie do lasagne.

Podobne przepisy

Sos z mąki żytniej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: stasiek

Kategoria: Sosy

Sos romanesco

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Sos pieczeniowy do roladek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: IKM

Kategoria: Sosy

Francuski dressing

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-09

Dodany przez: halina

Kategoria: Sosy

Zupa serowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-30

Dodany przez: aadasik

Kategoria: Sosy

Sos z powidłami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-28

Dodany przez: Emila

Kategoria: Sosy