Przepis na Śmietanowiec II

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1798
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Śmietanowiec II?

Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć je z trzema łyżkami wrzątku, cukrem białym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Mąkę pszenną zaś połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przesiać do masy z żółtek i ostrożnie wymieszać. Na koniec dodawać porcjami pianę z białek i wymieszać delikatnie( ręcznie, nie mikserem). Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blachy i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Krem w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić wg wskazówek podanych na opakowaniu. Do kremu dodać zmielony dwukrotnie twaróg i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę. Biszkopt należy przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich przełożyć masą śmietanowo- twarogową. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać okruszkami z ciasta biszkoptowego.

Podobne przepisy

Ptasia pianka z bananami i galaretką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-10-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto Makowiec

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: Asus

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka przekładane

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-06

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Ciasta

Ciasto Szrek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Rogaliki z ciasta francuskiego

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-01

Dodany przez: weramera

Kategoria: Ciasta