Przepis została opublikowana w dniu: 16.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2447 osób!
Smacznego!
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę przesianą przez sitko oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet oraz zapach arakowy. Wszystko dokładnie delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto nakładamy na natłuszczoną blachę, lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. Sprawdzamy je wykałaczką.
Masa:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody. Dwie z nich (najlepiej czerwoną i zieloną) wylewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia do lodówki. Trzecią (najlepiej żółtą) rozrabiamy z żelatyną i pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę z żelatyną. 1/3 masy odkładamy, aby rozsmarować ją na koniec na wierzchu ciasta. Zastygnięte galaretki (czerwoną i zieloną) kroimy w kostkę średniej wielkości i dodajemy do Pozostałej 2/3 masy. Masę dokładnie mieszamy. Gotowa masę odstawiamy na chwilę do stężenia.
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa placki. Każdą warstwę musimy skropić kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niedużej ilości wody, aby nie był zbyt suchy. Na spód ciasta skropionego kwaskiem, kładziemy masę, następnie przykrywamy skropionym kwaskiem wierzchem ciasta. Odłożoną 1/3 masy śmietanowej kładziemy na sam wierzch ciasta i rozsmarowujemy.
Pokrojone na kawałki ciasto kładziemy na talerze, możemy dowolnie udekorować.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta