Przepis na Śląskie kluski

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1710
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Śląskie kluski?

Ziemniaki należy oczyścić, obrać i ugotować jak do obiadu, następnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa i przełożyć na stolnicą, dodać do nich jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem ze sobą urobić na ciasto. Z otrzymanego ciasta należy rękami uformować wałek o grubości około 2 cm i kroić z niego kawałki- kluseczki o długości 2 cm. W garnku należy zagotować wodę, wrzucać do niej kluseczki i gotować około 7- 10 minut, do uzyskania miękkości, następnie wyjmować cedzakiem na półmisek. Na patelni należy rozpuścić słoninę, polewać nią tak przygotowane kluski.

Podobne przepisy

Ziemniaczane sprężynki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: bernika

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki podsmażane

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Jarskie

Surówka z kiszonej kapusty

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-02-16

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Warzywa

Brokuł ugotowany w 4 minuty

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Warzywa

Parowane warzywa do obiadu

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2024-03-06

Dodany przez: Junior

Kategoria: Warzywa