Skrzydełka wg super tajnego przepisu KFC krążącego w internecie. Mega chrupkie
Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Ja zostawiłam na cała noc bo miałam ich 12. W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól).
Ilość przypraw jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ostry ma być kurczak. Ja użyłam 3 jajka. Na talerzu należy wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Proporcje zależne od ilości skrzydełek które mamy. Ja stopniowo dorabiałam panierki.
Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody. Przecięłam skrzydełka na 2 części. Takie duże mogły się nie upiec dokładnie.
Następnie skrzydełka obtoczyć w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Należy pamiętać, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki.
Następnie w wysokim naczyniu rozgrzać olej z dodatkiem masła (dla aromatu). Gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włożyć do niego panierowane skrzydełka. Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone. Smażyć do uzyskania złotawego koloru oczywiście przepis to nie jest w 100% to samo co w knajpie ale sposób w jaki oni robią nie jest do odtworzenia w domu. Ale i tak są smaczne i mega chrupiące.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne