Masło ucieramy z majerankiem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. W tym czasie zogotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość. Z zamrażalnika wyjmujemy podmrożone masło i kroimy w kostkę. W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła. Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.
Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wg uznania.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne