Amoniak wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę zimną zetrzeć na tarce, prosto do maki. Posiekać nożem dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę z amoniakiem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać koła mniejsze lub większe[ w zależności jakie chcemy duże róże]
5-6 sztuk kołek zakładamy jedno za drugim i miejsca łączenia lekko smarujemy białkiem. Przez środek nakładamy dżem i zwijamy lekko
rulon zwinięty przecinamy na pół i mamy 2 róże–wyginamy listki nadając im kształt płatków. Gotowe róże układamy na blaszce i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w180*c około 15- 20 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta