Przepis na Pavlova

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3388
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Pavlova to ciasto nazwane na cześć Anny Pavlovej – rosyjskiej primabaleriny. Podstawą ciasta jest beza, ubita kremówka oraz owoce, zazwyczaj sezonowe.

O pochodzenie tego deseru spierają się mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii. Pavlowa jest bardzo eleganckim ciastem, które pomimo swojej prostoty, zachwyca każdego.

Zdjęcia

Składniki

  • białko jaja 4 szt
  • cukier drobny 225 gram
  • mąka kukurydziana 2 łyżeczki
  • ocet winny biały 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 200 ml
  • owoce 500 gram
  • cukier puder 1 łyżeczka

Jak zrobić Pavlova?

Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni.

W wysokiej misce ubijam białka, aż piana będzie sztywna. Dodaje drobny cukier i ubijam, aż masa zacznie lśnić. Pod koniec ciągle ubijając dodaję mąkę kukurydzianą i ocet winny.

Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy około 25 cm. Wykładam pianę , wyrównuję i wstawiam do piekarnika. Zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę około 60 minut. Następnie studzę.

Kremówkę ubijam na sztywno i wykładam na bezę. Na wierzchu układam owoce. Przed podaniem posypuję owoce cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Biszkopciki z kremem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-24

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Ciasto malinowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Masa serowa do sernika

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Murzynek z orzechami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Babka z kisielem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Pyszny piernik z kremem i dżemem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: viencela

Kategoria: Ciasta