Przepis na Rogale marcińskie

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
145 min.
Czas przygotowania:
2 g
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1297
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Rogale marcińskie?

Jaja ucieramy z cukrem i łączymy z rozpuszczonym w mikrofalowej masłem. Ciągle ubijając dodajemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do utartych jaj. Ciasto wyrabiamy aż się ujednolici, po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby podrosło. Orzechy, mak i migdały sparzamy, mielemy, ucieramy ze śmietana i cukrem. Gdy ciasto znacznie powiększy swoja objętość, rozwałkowujemy je i wycinamy z niego czworokąty. Układamy na każdy z nich po łyżce masy makowej i zwijamy je w rogaliki. Uformowane rogaliki odkładamy w ciepłe miejsce aby podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Rogaliki pieczemy do tej pory aż przybiorą rumiany kolor (25 min).

Podobne przepisy

Placek z śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Rafaello z krakersami

Ile porcji: 22

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Ciasta

Brzoskwiniowe mamy

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-09

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Kruche z czereśniami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 125 min.

Data dodania: 2022-10-20

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Drożdżak z cukinią

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Muffinki z bananami i czekoladą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta