Przepis na Rogale marcińskie

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
145 min.
Czas przygotowania:
2 g
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1266
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Rogale marcińskie?

Jaja ucieramy z cukrem i łączymy z rozpuszczonym w mikrofalowej masłem. Ciągle ubijając dodajemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do utartych jaj. Ciasto wyrabiamy aż się ujednolici, po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby podrosło. Orzechy, mak i migdały sparzamy, mielemy, ucieramy ze śmietana i cukrem. Gdy ciasto znacznie powiększy swoja objętość, rozwałkowujemy je i wycinamy z niego czworokąty. Układamy na każdy z nich po łyżce masy makowej i zwijamy je w rogaliki. Uformowane rogaliki odkładamy w ciepłe miejsce aby podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Rogaliki pieczemy do tej pory aż przybiorą rumiany kolor (25 min).

Podobne przepisy

Ciastka z posypką cukrową

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-29

Dodany przez: Emila

Kategoria: Ciasta

Rogaliki drożdżowo-kruche

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z żurawiną

Ile porcji: 22

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Cukier z prawdziwa wanilią

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Bułki serowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Placki teściowej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta