Smaczny chlebek można zrobić z różnej mieszanki mąk.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut w temp. Pokojowej by wyrosło. Podłużną blaszkę smarujemy olejem i wkładamy wyrośnięte ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte zwilżamy woda i posypujemy lub nie np. Słonecznikiem, makiem czy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st c i pieczemy ok 35 minut. W czasie pieczenia można od czasu do czasu zwilżać wierzch chlebka wodą, można też wstawić naczynie z wodą do środka, wtedy wierzchnia skórka nie będzie taka twarda.
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa