Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°c. Ostudzić. Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.
Krem piankowy: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt, wyrównać i schłodzić. Podobnie postępujemy z kolejnymi trzema białkami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Wylewamy na białą masę piankową i schładzamy w lodówce. Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób lecz bez kakaa. Schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta