Przepis na Pulpety w białym sosie

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4920
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • mięso drobiowe - mielone 35 dag
  • szalotka 2 szt
  • jaja 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • bułeczka - czerstwa 1 szt
  • woda 1/2 szkl
  • mleko 1/2 szkl
  • jabłka 1-2 szt
  • pieprz
  • sól
  • rosłó z kostki z 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • chrzan starty 1 łyżka
  • śmietana 100 ml
  • mąka 1/4 - 1/2 łyżki

Jak zrobić Pulpety w białym sosie?

Szalotki drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane szalotki, całe jajo i żółtko, bułkę namoczoną w wodzie z dodatkiem mleka – odciśniętą, sól i pieprz – do smaku. Wyrobić masę mięsną i uformować 8 pulpetów. Pulpety włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować ok 10 minut na małym ogniu. Gotowe pulpety wyjąć i ułożyć w cieple. Z kostki rosołowej przygotować rosół, dodać łyżeczkę masła, doprawić śmietaną z odrobiną mąki, dodać łyżkę tartego chrzanu i utarte na tarce jabłko, zagotować i zalać gorącym sosem przygotowane wcześniej pulpety.

Podobne przepisy

Mielone w sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-25

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Gołąbki z kaszy jaglanej

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Gulasz a’la mexico

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Gulasz z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Schab karkowy w miodzie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Mięsne

Tatar wołowy pikantny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Mięsne