Przepis na Pulpety w białym sosie

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4909
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Przepis została dodana w dniu: 12.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2405 osób!
Smacznego!

Składniki

  • mięso drobiowe - mielone 35 dag
  • szalotka 2 szt
  • jaja 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • bułeczka - czerstwa 1 szt
  • woda 1/2 szkl
  • mleko 1/2 szkl
  • jabłka 1-2 szt
  • pieprz
  • sól
  • rosłó z kostki z 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • chrzan starty 1 łyżka
  • śmietana 100 ml
  • mąka 1/4 - 1/2 łyżki

Jak zrobić Pulpety w białym sosie?

Szalotki drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane szalotki, całe jajo i żółtko, bułkę namoczoną w wodzie z dodatkiem mleka – odciśniętą, sól i pieprz – do smaku. Wyrobić masę mięsną i uformować 8 pulpetów. Pulpety włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować ok 10 minut na małym ogniu. Gotowe pulpety wyjąć i ułożyć w cieple. Z kostki rosołowej przygotować rosół, dodać łyżeczkę masła, doprawić śmietaną z odrobiną mąki, dodać łyżkę tartego chrzanu i utarte na tarce jabłko, zagotować i zalać gorącym sosem przygotowane wcześniej pulpety.

Podobne przepisy

Piersi z kurczaka z pieczarkami w środku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-04-05

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Karkówka z pomidorem i serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-05-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Moja paella z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2011-08-21

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Kiełbaski zawijane w szynkę

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Mięso zawijane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-11

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Roladki mięsne w kapuście włoskiej duszone w winie

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2011-04-15

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne