Placki możemy podawać z sosami – mięsnymi, grzybowymi, pomidorowymi, ze śmietaną lub z solą ( moja rodzina uwielbia jeść je, posypane solą selerową, lub czosnkową)
Ziemniaki myjemy, i obieramy z łupin i kroimy w grubą kostkę. Czosnek pozbawiamy ochronnej skórki, siekamy, a następnie rozcieramy go z odrobiną soli. Szczypiorek myjemy i osączamy, a następnie siekamy. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (będą wtedy chrupiące). Odstawiamy je na chwilę, by „odstał” się w nich sok. Jeśli tego soku jest zbyt dużo, to odlewamy go i pozostawiamy – nie wylewamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, sól, roztarty czosnek, posiekany szczypiorek i bazylię, oraz świeżo mielony pieprz (pieprz mielimy prosto do masy) i najpierw 4 łyżki mąkę. Mieszamy masę. Pozostawiony odlany z ziemniaków płyn, zlewamy delikatnie, by została odłożona na dnie skrobia. Skrobię dodajemy do ciasta i jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy pozostawioną mąkę. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na gorąca wkładamy po dużej łyżce ciasto. Smażymy je na obie strony na złotobrązowy kolor.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie