Receptura została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2210 osób!
Bon Appétit!
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i margarynę, posiekać nożem, dodać ubite trzepaczką jajko, wymieszać i szybko zrobić ciasto, skrapiając w razie potrzeby wodą. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Uformować kulę i zawinąć w folię. Włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na prostokątną formę wysmarowaną tłuszczem. Wysoko podwinąć brzegi. Podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski włożyć mięso, odciśniętą z mleka bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszać, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Dodać żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nałożyć nadzienie na spód ciasta, nakryć druga częścią ciasta i zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne