# miejsce na reklamę #

Przepis na Pierożki

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
871
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Przepis została opublikowana w dniu: 06.08.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2587 odwiedzających!
Smacznego!

Składniki

  • mąka 25 dag
  • masło 12 dag
  • mieszane mięso mielone 25 dag
  • cebula 2 szt duże
  • rodzynki 2 łyżeczki
  • oliwa 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 0,5 łyżeczki
  • ostra mielona papryka 0,5 łyżeczki
  • bulion warzywny 1,5 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Akcesoria

  • głęboka patelnia
  • wałek

Jak zrobić Pierożki?

Przygotowujemy farsz:rodzynki zalewamy ciepłą wodą i po ok. 20 min osączamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smalec rozgrzewamy na patelni i szklimy na nim cebulę. Dodajemy mielone mięso i smażymy ok. 10 min. Wlewamy bulion i dusimy tak długo, aż cały płyn odparuje. Dodajemy rodzynki, kmin rzymski i ostrą paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy łyżeczkę soli i wodę tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Dobrze wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0, 5 cm i szklanką wycinamy krążki. Na każdym krążku układamy farsz mięsny i dobrze zlepiamy brzegi. Dużą ilość smalcu rozgrzewamy na patelni, wkładamy pierożki i smażymy na złoto.

# miejsce na reklamę #

Podobne przepisy

Parówki w mięsie z młodymi ziemniaczkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez: halina

Kategoria: Mięsne

Zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez: hematyt

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka na młodej kapuście z dodatkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-05-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Mięsne paszteciki

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2012-10-27

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Roladki nadziewane serem żółtym i zapiekane

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Zraz mielony w sosie grzybowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2012-02-26

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne