Przepis na Pierogi z miętą

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1407
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Zdjęcia

ciasto

farsz

  • ziemniaki 1 kg
  • ser biały 0,5 kg
  • cebula 4 sztuki
  • jarzynka 1 łyżka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • mięta świeża posiekana 4 łyżki

Akcesoria

  • nóż
  • patelnia
  • stolnica
  • szklanka
  • wałek
  • garnek

Jak zrobić Pierogi z miętą?

Z mąki, jaj, wody i soli robimy ciasto – w zależności od tego jak się będzie wyrabiać można dać mniej lub więcej mąki. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawioną jarzynką; dodajemy do ziemniaków razem z olejem. Do tego dodajemy ser, miętę i pieprz, mieszamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wyżynamy szklanką kółka. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Podobne przepisy

Chleb w jajku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Jarskie

Bliny śmietankowe

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-23

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Naleśniki z parówką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-11

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Jarskie

Marchew po tyrolsku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-08

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Kalafior z bułką tartą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Pierogi z kaszą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie