Przepis na Pierogi ruskie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4715
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Zdjęcia

ciasto

nadzienie

Jak zrobić Pierogi ruskie?

Nadzienie:
Zimniaki gotujemy, następnie obieramy, przeciskamy przez praskę razem z serem, dodajemy posiekaną i zeszkloną na oleju cebulkę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Ciasto:
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto i starannie wyrabiamy. Dzielimy na części. Każdą część wałkujemy cienko, wykrawamy krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek krążka nakładamy łyżeczką nadzienie, składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi. Na wrzącą osoloną wodę wyrzucamy partiami pierogi, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową.

Podobne przepisy

Ziemniaki opiekane

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Jarskie

Chlebek z grila

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-25

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Kluski kładzione z ziemniaków i mąki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Zapiekany misz masz

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Domowy dżem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-11

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie

Starodawny przepis na pierogi leniwe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie