Piekarnik rozgrzać do 200 st c. Ziemniaki dokładnie umyć i wysuszyć. Przygotować kwadratowe kawałki folii aluminiowej tyle ile jest sztuk ziemniaków. Na każdym ułożyć po ziemniaku, skropić oliwą z oliwek.
Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy obracać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną i 2 łyżkami oliwy dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Odstawić sos do lodówki na 30 minut.
Gdy ziemniaki są już miękkie, przeciąć każdego na pół i naciąć w kilku miejscach od środka aby utworzyły się rowki. Ziemniaki polać częścią sosu, a folię zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec jeszcze przez około 10 minut, aby się lekko przypiekły.
Ziemniaki wyłożyć na talarze, polać resztą sosu i posypać papryką słodką.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa