Pesto z zielonego groszku to pyszna wariacja na temat pesto. Zamiast klasycznych składników pesto zielonego, inaczej pesto alla genovese, w tym przepisie wykorzystałam groszek, migdały i natkę pietruszki.
Smak naprawdę zachwyca, prosto się robi, a i składniki są zdecydowanie tańsze niż w klasycznym pesto, dlatego bardzo polecam!
Groszek jeśli jest mrożony to rozmrozić, przesypać do garnuszka, zalać wodą, aby ledwo przykryła i blanszować 5 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, al dente.
Następnie odcedzić, 4 łyżki groszku odłożyć, resztę przełożyć do miksera, dodać migdały, obrany i zmiażdżony czosnek, pieprz i szczyptę soli i zmiksować. Dodać posiekana natkę pietruszki i oliwę.
Na koniec zmiksować z połową utartego parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać z pesto, rozłożyć na talerze.
Wierzch posypać pozostałym parmezanem, oraz udekorować odłożonym groszkiem.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie