Przepis na Pasztet z szynki z kaparami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
780
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Receptura została dodana w dniu: 13.05.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2668 osób!
Na zdrowie!

ciasto

Składniki

Jak zrobić Pasztet z szynki z kaparami?

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i odkładamy na 30 min do lodówki. Szynkę myjemy i kroimy na małe kawałki a następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę, jajka, koniak i kapary i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Częścią ciasta wylepiamy dno i boki prostokątnej, wąskiej formy. Na ciasto w formie przekładamy masę mięsną i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch pasztetu w kilku miejscach nakłuwamy, aby mogła uchodzić z niego para. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.

Podobne przepisy

Mięso mielone z cebulką smażone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Luksusowe danie z wątróbki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-27

Dodany przez: maly_kabaczek

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaczka pieczona

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Biodrówka na cebuli

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-11

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Kurczak z ryżem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2011-06-28

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne

Pietruszkowe mielone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne