Przepis na Pasztet z szynki z kaparami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
837
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

ciasto

Składniki

Jak zrobić Pasztet z szynki z kaparami?

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i odkładamy na 30 min do lodówki. Szynkę myjemy i kroimy na małe kawałki a następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę, jajka, koniak i kapary i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Częścią ciasta wylepiamy dno i boki prostokątnej, wąskiej formy. Na ciasto w formie przekładamy masę mięsną i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch pasztetu w kilku miejscach nakłuwamy, aby mogła uchodzić z niego para. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.

Podobne przepisy

Kurczak w pieczarkach

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pieczony schab

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-03-14

Dodany przez: testera

Kategoria: Mięsne

Sos z kaparami i oliwkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-23

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Mięsny sos z marchewką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Frykadelki w grzybowym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka – inna wersja.

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne