Przepis na Pasztet z szynki z kaparami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
784
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

ciasto

Składniki

Jak zrobić Pasztet z szynki z kaparami?

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i odkładamy na 30 min do lodówki. Szynkę myjemy i kroimy na małe kawałki a następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę, jajka, koniak i kapary i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Częścią ciasta wylepiamy dno i boki prostokątnej, wąskiej formy. Na ciasto w formie przekładamy masę mięsną i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch pasztetu w kilku miejscach nakłuwamy, aby mogła uchodzić z niego para. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.

Podobne przepisy

Oliwkowy zając

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-08

Dodany przez: Olka

Kategoria: Mięsne

Kopytka z boczkiem i fasolką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Mielone kotlety z kapustą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Pieczone podudzia

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Karkówka wieprzowa w przyprawach

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Mięsne

Paprykowe kotleciki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne