Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i odkładamy na 30 min do lodówki. Szynkę myjemy i kroimy na małe kawałki a następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę, jajka, koniak i kapary i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Częścią ciasta wylepiamy dno i boki prostokątnej, wąskiej formy. Na ciasto w formie przekładamy masę mięsną i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch pasztetu w kilku miejscach nakłuwamy, aby mogła uchodzić z niego para. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne