Przepis na Pasztet drobiowy z galaretą

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1028
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Taki pasztet najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, później całość można postawić na stół(także jako ozdoba) np. na Święta Wielkanocne.

Receptura została opublikowana w dniu: 17.02.2024
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2464 odwiedzających!
Bon Appétit!

Składniki

  • kurczak 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczak
  • wątróbka drobiowa 25 dag
  • jaja 3 sztuki
  • sucha kajzerka 1 sztuka
  • mleko 1 szklanka
  • sól
  • pieprz

Galaretka:

  • sherry 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka

Jak zrobić Pasztet drobiowy z galaretą?

Tuszę kurczaka i obraną włoszczyznę ugotuj. Na maśle usmaż wątróbkę. Mięso zmiel z wątróbką, warzywami i namoczoną uprzednio kajzerką w mleku. Wbij jaja. Przypraw i wszystko razem wymieszaj. Przełóż do formy, piecz 1 godzinę w temp. 180*c. Z wywarze z gotowania (ok. 2 szklanek) rozpuść żelatynę, dodaj sos sojowy i sherry, zalej pasztet odstaw do zastygnięcia. Taki pasztet najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, później całość można postawić na stół np. Na święta wielkanocne.

Podobne przepisy

Kurczak a’la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-29

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne

Kaszanka na goraco

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-07

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Odgrzewane parówki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-16

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Mięsne

Spaghetti bolognese

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Mięsne

Kurczak z serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-23

Dodany przez: skorpion290

Kategoria: Mięsne

Gulasz węgierski

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne