Przepis na Pasztetowa

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
8309
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Przepis została opublikowana w dniu: 05.08.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2536 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • kasza manna 1 kg
  • wątróbka wieprzowa 1 kg
  • mięso wieprzowe podgardle 1.5 kg
  • skórki wieprzowe 5 sztuk 5cm.x10cm.
  • bulion wieprzowy 1.5 l
  • jaja 10 sztuk
  • cebule 5 sztuk
  • pieprz
  • vegeta
  • jelita wieprzowe

Jak zrobić Pasztetowa?

Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu. Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. Na bardzo małym ogniu. Pasztetowa w słoikach:
nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w dużym garnku przez ok. 2 godz. Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć ścierką żeby słoiki nie popękały.

Podobne przepisy

Wątróbka z cebulką i czosnkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: IKM

Kategoria: Mięsne

Bitki schabowe

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Smalec z kiełbasą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Pikantne skrzydełka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-30

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Masa mięsna na mielone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Kurczak faszerowany

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne