Drożdże kruszymy, dodajemy odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około 15 minut. W tym czasie grzyby przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku ( farsz ma być lekko pikantny). Całość mieszamy i odstawiamy.
Następnie do pozostałej mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 1 godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki, rozpłaszczamy je lekko ręką, nakładamy grzyby i formujemy owalne kulki, obtaczając je delikatnie w mące. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, obwiązujemy go na górze np. pieluszką tetrową lub niepotrzebnym kawałkiem firanki. Następnie układamy na nim parowańce i przykrywamy przykrywką lub większą miską. Każdą porcję parujemy około 10 minut.
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby