Przepis na Parowańce z grzybami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1820
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Parowańce z grzybami?

Drożdże kruszymy, dodajemy odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około 15 minut. W tym czasie grzyby przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku ( farsz ma być lekko pikantny). Całość mieszamy i odstawiamy.
Następnie do pozostałej mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 1 godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki, rozpłaszczamy je lekko ręką, nakładamy grzyby i formujemy owalne kulki, obtaczając je delikatnie w mące. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, obwiązujemy go na górze np. pieluszką tetrową lub niepotrzebnym kawałkiem firanki. Następnie układamy na nim parowańce i przykrywamy przykrywką lub większą miską. Każdą porcję parujemy około 10 minut.

Podobne przepisy

Smalec z grzybami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Grzyby

Bigos z kapusty kiszonej z grzybami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-24

Dodany przez: Pola

Kategoria: Grzyby

Kapusta pekińska z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-30

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Grzyby

Pieczarkowa z jajkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Grzyby

Grzyby w panierce

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-14

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Grzyby

Kanie w jajku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-06

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby