Garnek wyparzamy gorącą wodą. Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki. Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia. Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody. Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując sola i przyprawami. Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą. Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby. Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą – na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Grzyby kiszone są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, zakąsek i kanapek.
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby