Przepis na Kiszone grzyby

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1682
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Receptura została dodana w dniu: 24.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2038 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • świeże, niezyt duże grzyby 1 kg
  • cebula 2 szt
  • sól 25 g
  • ziarna pieprzu 10- 15 szt
  • ziele angielskie 12-15 szt
  • liście laurowe 3 szt

na kiszenie

  • kamienny garnek

do obgotowywania

Jak zrobić Kiszone grzyby?

Garnek wyparzamy gorącą wodą. Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki. Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia. Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody. Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując sola i przyprawami. Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą. Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby. Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą – na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Grzyby kiszone są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, zakąsek i kanapek.

Podobne przepisy

Grzyby pasteryzowane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-23

Dodany przez: Trishelle

Kategoria: Grzyby

Jajecznica szefa kuchni :)

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: Agnieszka

Kategoria: Grzyby

Kiszone grzyby

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Grzyby

Kurki smażone z cebulą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Grzyby

Pierogi z grzybami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-26

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Grzyby

Grzybowe czapeczki duszone w śmietanie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2012-01-09

Dodany przez: malina

Kategoria: Grzyby