Receptura została dodana w dniu: 23.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2125 osób!
Smacznego!
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i 100 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Żółtka utrzeć z cukrem i 1/2 opakowania cukru waniliowego. Masa powinna być jasna i puszysta. Gdy drożdże wyrosną dodać je do mąki, dodać także żółtka. Ciasto wyrabiać delikatnie rękami tak, aby było miękkie i jednolite. Następnie dodać rozpuszczone masło, skórkę cytrynową i alkohol. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto można także wyrabiać w misce, będzie wygodniej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywać niewielkie kawałki, formować placuszki, nakładać na nie marmoladę, zlepiać i układać na stolnicy pączki. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz, gdy będzie już mocno nagrzany wrzucać na tłuszcz pączki i smażyć je w obu stron na lekko brązowy kolor. Wyjmować z tłuszczu, odsączać. Polewać lukrem i posypywać wiórkami kokosowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta