Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance mleka, dodajemy odrobinę mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do podrośniętego dodajemy cukier, wbijamy jaja, wlewamy olejek śmietankowy, pozostałe mleko, mąkę przesianą z solą oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, które ma odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formujemy kulki, do środka dodajemy ulubiony dżem, jeszcze raz kładziemy do podrośnięcia. Pączki smażymy w garnku w gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe aby odsączyły tłuszcz. Ostygnięte posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta